Adviescommissie voor Ruimtelijke Kwaliteit Heiloo

Jaarverslag 2021

De voorzitter spreekt

Heiloo is een prachtige, groene gemeente met veel lommerrijke straatprofielen en brede bermen. In tijden van klimaatverandering is dat een groot voordeel. Bomen zorgen niet alleen voor het vastleggen van CO2, maar zorgen ook voor het vertraagd afvoeren van hemelwater, schaduwwerking en het versterken van de biodiversiteit. Die bestaande groene kwaliteiten dienen gekoesterd te worden en waar mogelijk te worden versterkt bij nieuwe ontwikkelingen.

Het afgelopen jaar heeft onze commissie diverse keren mogen meedenken over de ontwikkelingen rondom winkelcentrum ’t Loo, het Witte Kerkje en het gemeentehuis. In feite is hier sprake van een bredere gebiedsontwikkeling waarbij het van belang is dat er een integrale, samenhangende visie ontstaat op het centrum van Heiloo. Wat voor centrum wil je zijn? Dit betekent dat er naast een stedenbouwkundige visie ook, in samenhang, een visie op de onbebouwde ruimte dient te worden geformuleerd. Waar wordt geparkeerd? Kan je delen van de verharding vergroenen voor een aantrekkelijker en meer klimaatadaptief verblijfsklimaat? Ook het komende jaar denken we als commissie graag mee over deze belangrijke centrumontwikkeling.

In het afgelopen jaar was er wederom sprake van een prettige samenwerking met de plantoelichter, de heer Jim Hopman. Speciale vermelding verdienen de burgerleden in onze commissie: Bon Hoetjes en, als vervanger, Ingrid Völke. Zij zorgen met hun specifieke kennis en hun praktische kijk op zaken voor een welkome aanvulling op de disciplines in onze commissie.

Peter de Ruyter, voorzitter Adviescommissie voor Ruimtelijke Kwaliteit Heiloo

Actueel

De Adviescommissie voor Ruimtelijke Kwaliteit Heiloo (ARKH) werkt in opdracht van de gemeente en op basis van de door de gemeente vastgestelde beleidskaders aan het behoud en de totstandkoming van een goed functionerende, aantrekkelijke en toekomstbestendige leefomgeving. Daarbij wordt respectvol omgegaan met de goede kwaliteiten uit het verleden.

Met het jaarverslag legt de commissie verantwoording af aan de gemeenteraad over de onafhankelijke advisering. We lichten niet alleen de werkwijze en de cijfers toe, maar we proberen vooral ook te beschrijven en illustreren wat het maatschappelijke effect is van onze inspanningen.

Eerder in de planontwikkeling

We hechten eraan te vermelden dat we in vrijwel alle gevallen in staat zijn om in één of meerdere besprekingen te komen tot een positieve advisering. Niet zelden wordt onze inbreng, ook door initiatiefnemers, zeer op prijs gesteld. Uiteraard lukt dit niet altijd.

De commissie waardeert het zeer dat in de afgelopen jaren het gesprek over omgevingskwaliteit en de afstemming met stedenbouw en ruimtelijke ordening in een eerder stadium van de planontwikkeling op gang worden gebracht. De komende periode staan er binnen de gemeente ook wat betreft de begeleiding van initiatieven grote veranderingen op stapel.

Adviseren en inspireren

De invoering van de Omgevingswet is aanstaande, en of deze nu op 1 januari 2023 wordt ingevoerd of niet, de voorbereidingen in uw en andere gemeenten zijn in volle gang. Of het nu gaat om de inrichting van de omgevingsvisie of om de geleidelijke voorbereidingen op de ombouw naar het omgevingsplan; duidelijk is dat dit voor de gemeente een flinke kluif is, zelfs als de gemeente besluit de meeste zaken beleidsneutraal over te zetten naar het tijdelijke omgevingsplan.

Het goede nieuws is dat de beoogde cultuurverandering, die voor de invoering van het nieuwe stelsel nodig zou zijn, langzaam maar zeker op gang komt. Dit heeft met name betrekking op een meer faciliterende inzet van de lokale overheid, die met een ‘ja mits’-houding zo constructief mogelijk aan de totstandkoming van plannen gaat werken. Adviseren en inspireren aan de voorkant komt in de plaats van louter toetsen achteraf.

Monumentenadvisering

Plannen betreffende monumenten worden in de Adviescommissie voor Ruimtelijke Kwaliteit Heiloo beoordeeld. Eenmaal per maand wordt een zogenaamde geïntegreerde commissie Welstand en Monumenten gehouden. In deze vergadering komen de twee monumentenleden van de commissie erbij. Vaak maken de monumentenleden samen met de ambtenaar voorafgaand aan de vergadering een bezoek aan de locatie om een goed beeld te krijgen van de gevraagde werkzaamheden. Meestal is ook de aanvrager aanwezig. In 2021 zijn er maar zeer weinig plannen geweest die een monumentenbeoordeling behoefden.

Instellingsbesluit en verordening

Er is de afgelopen periode door de gemeente, samen met MOOI Noord-Holland, intensief gewerkt aan de voorbereiding op de nieuwe gemeentelijke adviescommissie. U heeft daar in de vorige jaarverslagen al uitgebreid over kunnen lezen. Voor invoeringsdatum van de Omgevingswet moet de  gemeenteraad deze commissie bij verordening instellen. Er is in de wet terecht een belangrijke plaats ingeruimd voor de cultuurhistorische aspecten. Daarnaast kiezen vrijwel alle gemeenten ervoor om de commissie een bredere taakomschrijving te geven om een goede omgevingskwaliteit te bereiken (zoals het in de wet is genoemd).

In de vast te stellen verordening, gebaseerd op de modelverordening die door de VNG is uitgebracht, wordt, in lijn met de wensen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Tweede Kamer, ingezet op een bredere, integrale, en meer vroegtijdige advisering. Hoe vroegtijdiger de betrokkenheid van de commissie, hoe constructiever haar advies wordt ervaren. De advisering zal oplossingsgerichter zijn en meer voelen als hulp.

VNG handreiking

In de VNG handreiking is het volgende schema opgenomen waarin wordt geïllustreerd in welke fasen de advisering kan plaatsvinden. Veel van de advisering is de laatste jaren geleidelijk verschoven van het beoordelingsgerichte (toetsende) aan het eind – in de donkerblauwe kolom – naar meer opgave- en ontwerpgerichte advisering – in de lichtblauwe kolommen.

Kennis maken

De nieuwe gemeenteraad zal in 2022 de gemeentelijke adviescommissie instellen. Wellicht een mooie gelegenheid om met de adviseurs in deze commissie kennis te maken. Bijvoorbeeld via een bezoek aan de vergadering of een werkbezoek aan één of meer inspirerende locaties.

Arie Keppler Prijs 2022

In het komende jaar vragen we ook uw aandacht voor de Arie Keppler Prijs 2022, dé Noord-Hollandse prijs voor omgevingskwaliteit. Intussen is de inzendingstermijn voor de prijs voorbij, maar het zou mooi zijn als er ook inzendingen vanuit uw gemeente zijn gekomen

Groot plan

Woningcomplex, Heiloo

Aan het eind van de as van het Ter Coulster park en achter de Ter Coulster kerk staan appartementenblokken die hard toe zijn aan renovatie (“De Rimboe”). Uiteindelijk is besloten om ze te slopen en nieuwbouw te realiseren. De nieuwe appartementen kunnen dan voldoen aan de laatste eisen van duurzaamheid. In eerste instantie ging het om 56 woningen, maar gemeente en de omwonenden vonden vijf lagen te hoog. Er komen nu 46 woningen in een U-vorm, drie hoog aan de kant van het spoor en twee hoog aan de kant van de ingang tot het terrein.

In twee collegiale overleggen wordt de commissie meegenomen in de plannen. Het gebied is vrij groen en kan qua volume wel wat hebben. Het object moet wel goed in zijn omgeving passen. In dit geval vrij onopvallend en niet te formeel. Er zijn ook zorgen voor de kwaliteit van de woningen op de begane grond. Een aangepast plan met een asymmetrische vorm V-vorm sluit beter aan bij het informele karakter. De commissie geeft wel aan dat het verschil in materiaal nog te gekunsteld aandoet. Ook het parkeren lijkt nog vrij willekeurig te zijn ingedeeld. Een organische indeling met halfverharding heeft de voorkeur. In verband met de klimaatadaptie is het ook aan te bevelen  om te kiezen voor doorlatende bestrating, zodat het riool wordt ontlast en het grondwater geleidelijk wordt aangevuld.

 

Eerste plan, Moke Architecten

 

 

Zo werkt het

Even voorstellen

De Adviescommissie voor Ruimtelijke Kwaliteit Heiloo is benoemd door de gemeenteraad en samengesteld uit ervaren en vakbekwame adviseurs met kennis die nodig is binnen de gemeente Heiloo.

Het goed beoordelen van alle ruimtelijke aspecten van een initiatief of plan vraagt kennis, ervaring en vakmanschap. De adviseurs zijn specialisten op het terrein van landschap, stedenbouw, cultuurhistorie en architectuur en zij zijn onafhankelijk ten opzichte van de gemeentelijke organisatie en het gemeentebestuur. In 2021 bestond de commissie uit de volgende adviseurs:

  • Peter de Ruyter, voorzitter

  • Ron Baltussen, (gemandateerd) architectlid

  • Willemien van Duijn, architectlid

  • Hendrik Postuma, monumentenlid

  • Joost Buchner, monumentenlid

  • Bon Hoetjes, burgerlid

  • Ingrid Völke, (reserve) burgerlid

De commissie werd ondersteund door:

  • Emmy Kanon, coordinator

  • Jim Hopman, plantoelichter gemeente Heiloo

  • Romy Schuurman, plantoelichter monumenten gemeente Heiloo

  • Martine Wilms, plantoelichter monumenten gemeente Heiloo

Neem eens een kijkje op de website van Mooi Noord-Holland

Werkwijze

De gemeente legt de plannen aan de commissie voor in een openbaar toegankelijke vergadering. De vergaderingen vonden in 2021 voornamelijk digitaal plaats vanwege de coronacrisis. Niettemin is al het mogelijke gedaan om het openbare karakter van de vergadering in stand te houden. Initiatiefnemers en eventueel hun adviseur en/of ontwerper worden in de gelegenheid gesteld om via een videoverbinding het initiatief toe te lichten. Belanghebbenden en geïnteresseerden kunnen bij de gemeente verzoeken om de behandeling van de plannen te volgen en worden dan toegelaten. In 2021 was dit in 40% van de planbehandelingen het geval. De vergaderdata voor uw gemeente vindt u via deze link

De commissie kan in verschillende samenstellingen adviseren. Zo is het mogelijk om een zo geheten preadvies aan te vragen. Er vindt dan vooroverleg plaats met de commissie op een vroeg(er) moment in het planproces en zo kan haar inbreng nog relatief eenvoudig worden meegenomen door de initiatiefnemer of ontwerper. Daarnaast worden niet alle plannen door de voltallige commissie behandeld. Plannen kunnen namelijk ook behandeld worden door de gemandateerde commissie of ambtelijk worden afgehandeld. Bij de grotere plannen is de stedenbouwkundige van de gemeente aanwezig om de commissie te informeren.

Van elke planbehandeling, of dit nu gaat om een vergunningaanvraag of om een vooroverleg, stelt de commissie een advies op. We streven ernaar dat het advies begrijpelijk is voor iedereen; helder geschreven en zonder gebruik van onnodig jargon. Bovendien moet het advies juridisch houdbaar zijn. De gemeentelijke plantoelichter zorgt voor het openbaar maken en versturen van de adviezen naar het college, de aanvrager en eventuele andere belanghebbenden.

Beoordelingskaders

Er zijn meerdere gemeentelijke beoordelingskaders waar de commissie rekening mee houdt. De welstandsnota vastgesteld in 2013 door de gemeenteraad, is het belangrijkste. Via deze link kunt u de welstandsnota voor uw gemeente inzien. Ook bestaat er erfgoedbeleid. Via de link kunt u lezen welk erfgoedbeleid uw gemeente voert. Naast de welstandsnota zijn er ook welstandscriteria opgenomen in beeldkwaliteitsplannen. In veel gevallen is ook het bestemmingsplan en ander ruimtelijke ordeningsbeleid voor de commissie relevant.

De beoordelingskaders zijn naar onze mening over het algemeen goed toepasbaar en dragen bij aan de constructieve dialoog die we voeren met initiatiefnemers. De kaders maken duidelijk wat de gemeente wil bereiken met het kwaliteitsbeleid en bieden houvast bij de begeleiding en de beoordeling van plannen. In 2021 heeft MOOI Noord-Holland in opdracht van de gemeente de welstandsnota’s van de vier BUCH gemeenten geactualiseerd en gereed gemaakt voor de Omgevingswet. Nieuw is ook de aandacht voor duurzaamheid. Er ligt inmiddels een concept van de nieuwe nota.

Neem eens een kijkje op de website van Mooi Noord-Holland

MOOI DARS

In 2021 is het nieuwe door MOOI Noord-Holland ontwikkelde planregistratiesysteem MOOI DARS (Digitaal Advies Registratie Systeem) in gebruik genomen. Deze nieuwe online applicatie vervangt ons oude systeem wCorsys, dat bijna vijftien jaar een trouwe partner is gebleken. We hebben gekozen voor een nieuwe applicatie, die het werk veiliger en makkelijker maakt en klaar is voor de toekomst. Er ligt veel moois in het verschiet. MOOI DARS is onder andere voorbereid op de volledige automatisering van adviesaanvraag en -terugkoppeling en heeft een kaartfunctie, waarmee ons advieswerk en de ontwikkelingen binnen uw gemeente inzichtelijker worden gemaakt.

In fases zijn alle klantgemeenten overgegaan op het nieuwe systeem. Uw gemeente werkt sinds december 2021 met MOOI DARS.

Erfgoedplan

Witte Kerkje, Heiloo

De Adviescommissie voor Ruimtelijke Kwaliteit is een geïntegreerde commissie. Dat wil zeggen dat plannen die monumenten betreffen gezamenlijk door de welstands- en monumentenleden worden beoordeeld. Dit gebeurt in principe éénmaal per maand. Het valt op dat er de laatste jaren nauwelijks plannen langskomen voor een ingreep in een monument. Aan het eind van het jaar kwam een aanvraag voor de vervanging van de loden hemelwaterafvoeren van het Witte Kerkje, een Rijksmonument. De afvoeren worden afgekoppeld van het riool en het regenwater wordt opgevangen in een aantal grindkoffers bekleed met sedum. In eerste instantie houdt de commissie de aanvraag aan. Zij vraagt zich af of lood in deze tijd wel een geschikt materiaal is om te gebruiken. Misschien kan er een integraal plan komen voor de vervanging van het geheel aan goten en afvoeren. In plaats van enkele grindkoffers zou ook een grindstrook langs de contouren van de kerk kunnen komen. De vragen die de commissie stelt, horen echter niet als zodanig bij de aanvraag. In tweede instantie geeft de commissie aan dat er geen bezwaar is tegen het vervangen van de hemelwaterafvoeren. De waarde van het monument wordt niet geschaad.

 

 

 

Loden hemelwaterafvoeren. Foto Emmy Kanon

Cijfers

In de onderstaande tabellen is onze advisering in 2021 weergegeven in cijfers. Op hoofdlijnen kunnen we concluderen dat het aantal nieuwe plannen met ca 1% is gestegen ten opzichte van 2020. Het aantal behandelingen daalde met ca 5 % ten opzichte van het vorige jaar.

Hieronder worden de deeltabellen ook nog apart toegelicht.

 

Aantal planbehandelingen

2021

2020

2019

Soort behandeling

Aantal

%

Aantal

%

Aantal

%

Nieuwe aanvraag

148

60,41%

147

74,11%

150

55,76 %

Herhalingen

97

39,59%

92

25,89%

119

44,24 %

Eindtotaal

245

100,00%

239

100,00%

269

100,00%

 

Het aantal nieuwe aanvragen blijft wat achter.

Tegelijkertijd stijgt het aantal behandelingen ook, met ongeveer 5%. Er waren in 2021 28 preadviezen. Een preadvies is een plan waar nog geen aanvraag omgevingsvergunning voor is gedaan. Het dossier is dan ook nog niet compleet. De aanvrager heeft bijvoorbeeld nog geen keuze gemaakt in materiaal of kleuren. De detaillering ontbreekt vaak ook nog. Aanvragers willen in dit soort gevallen weten of ze op de goede weg zijn en consulteren de Welstandscommissie. De aanvraag komt dus nog terug als aanvraag omgevingsvergunning en dus automatisch als herhalingsplan.

Er zijn ook grotere, meer complexe opgaves die vaak in een collegiaal verband worden besproken (overige adviesaanvragen). Dergelijke aanvragen komen vaak als herhalingsplan terug. Te denken valt bijvoorbeeld aan de ontwikkelingen in Zuiderloo.

 

Soort aanvraag

Soort aanvraagsoort

Aantal aanvragen

Herhaling

Aantal behandelingen

Omgevingsvergunning

97

73

170

Omgevingsvergunning monument

1

1

2

Preadvies

28

17

45

Handhaving en excessen

1

1

Overige adviesaanvragen

22

6

26

Aantal behandelingen

148

97

245

 

Vorm van behandelingen

2021 2020 2019
Behandelwijze Aantal % Aantal % Aantal %
Grote commissie 67 28% 57 23% 94 41%
Gemandateerd 142 72% 133 70% 131 59%
Eindtotaal 245 100,00% 239 100,00% 269 100,00%

 

Een gemandateerde behandeling is een plan dat beoordeeld wordt door het commissielid dat gemachtigd is om vanuit de grote welstandscommissie te adviseren. Het betreft kleinere, overzichtelijke plannen. Het kan bijvoorbeeld gaan om een geringe afwijking van de sneltoetscriteria uit de welstandsnota.

In de grote commissie worden ook plannen beoordeeld die tevens een monumentenbeoordeling behoeven. Hiervoor voegen twee erfgoedleden zich éénmaal per maand bij de vergadering.

Groot plan

Appartementen, Heiloo

Bij grotere plannen is de stedenbouwkundige van de gemeente vaak aanwezig om met de commissie van gedachten te wisselen over de mogelijkheden. Rondom het gemeentehuis van Heiloo zijn er diverse ontwikkelingen te verwachten. De commissie heeft al verschillende plannen hiervoor te zien gekregen. Deze keer betreft het de wens van de initiatiefnemer om op de plek van een horecagelegenheid 32 appartementen te realiseren. De stedenbouwkundige heeft een analyse gemaakt van het gebied en randvoorwaarden gesteld voor de massaopbouw. Er worden ook referenties getoond van mogelijke architectuur.

De commissie vindt dat verspringing in de rooilijn goed voor te stellen is. Een volume dat hoger wordt is ook nog wel mogelijk, maar het lijkt nu met 12.5m hoog teveel van het goede. Er moet goed gekeken worden naar de hoogtes van de aanpalende panden en aan de overkant van de weg. De volumes hebben misschien wel verschillende kappen, maar eronder loopt het door als één wand. De commissie verwacht hier parcelering om de individualiteit te benadrukken. Heiloo blijft tenslotte en dorp en niet een stad. De architectuur is wel heel erg historiserend. Het mag wat haar betreft eigentijdser worden. De overige ontwikkelingen die zij heeft gezien, zijn dit ook. De bestaande monumentale bomen meer ruimte geven is een toegevoegde kwaliteit en geeft identiteit aan de plek. Misschien kan de tussenruimte worden ingevuld in combinatie met de groene ruimte rondom het gemeentehuis, zodat er een doorlopend parkgebiedje ontstaat passend bij de groene kwaliteiten van Heiloo.

 

Referenties voor de architectuur, EWP Ingenieurs, bron Google afbeeldingen

 

 

 

De advisering

De adviezen zijn openbaar en worden uitgebracht aan het college van B&W. In het jaar 2021 zijn vrijwel alle adviezen van de commissie overgenomen door het college van B&W.

In één geval is het college contrair gegaan. Het betrof een erfafscheiding in het gebied Zuiderloo. De ARKH was van mening dat er sprake was van armoedig en rommelig materiaalgebruik dat afbreuk deed aan het straatbeeld en daarom niet paste binnen de uitgangspunten van het beeldregieplan ‘Zuiderloo’. De gemeente heeft aangegeven dat de erfafscheiding aan de hand van de sneltoetscriteria voor erfafscheidingen uit de welstandsnota diende te worden beoordeeld. Het beeldregieplan ‘Zuiderloo’ is namelijk nooit aan de welstandsnota toegevoegd als beoordelingskader. De voorkeur gaat altijd uit naar een erfafscheiding van haagplanten zoals liguster, haagbeuk of volledig te begroeien gazen hekwerken. De heidematten zullen binnen enige jaren verschrompelen en uiteindelijk gaat hederagroei er voor in de plaats komen. De gemeente was daarom van mening dat de heidematten in dit geval toegestaan konden worden.

Adviezen ruimtelijke plannen, kwaliteitsgesprekken, procesbegeleiding, beleidsontwikkeling

In 2021 is de commissie betrokken geweest bij diverse ruimtelijke plannen, zoals de inrichting van het GGZ terrein, de locatie GP Groot, de BAZA locatie in Zuiderloo, de ruimtelijke randvoorwaarden voor een tweede sporthal. Ook kwam de situatie met de bevoorrading bij het winkelcentrum ’t Loo ter sprake.

‘Spelregels’ landgoed Willibrordus, Mecanoo architecten

 

 

Ondersteunende activiteiten

De adviseurs van MOOI Noord-Holland doen meer dan hun werk in de gemeentelijke adviescommissies. Wij ondersteunen vrijwel alle gemeenten in Noord-Holland bij het behoud en de ontwikkeling van omgevingskwaliteit. Voor Heiloo hebben wij de volgende ondersteunende activiteiten uitgevoerd:

Procesbegeleiding: de stedenbouwkundigen van de BUCH schakelen regelmatig een adviseur van MOOI Noord-Holland in voor een zogenaamd Vooroverleg Omgevingskwaliteit (VOK). In een vroeg stadium kan de stedenbouwkundige een overleg plegen met één van de adviseurs. In de regel is dit de gemandateerde van de commissie. In 2021 betrof het onder andere de BAZA locatie.

Ook de Kwaliteitsteams vallen onder de procesbegeleiding. De gemeente heeft in oktober 2019 het Q-team Zandzoom Heiloo ingesteld. Ron Baltussen, als lid van de ARK Heiloo, heeft het lidmaatschap hierin. Periodiek wordt aan de voltallige commissie gerapporteerd en in geval van twijfel wordt deze geraadpleegd.

In de loop van 2021 zijn naast enkele individuele kavels ook een paar grote stedenbouwkundige verkavelingen uitgewerkt om bijna een vergunning aan te vragen. Vooralsnog worden de ambities die in het Ruimtelijk Kwaliteitskader Zandzoom zijn vastgelegd goed ingevuld. Met name de ontwikkeling “Zomerzand” van de ontwikkelaar Amante en de invulling van het plan “Liefting” van Timpaan zijn twee mooie voorbeelden. Helaas liggen de ontwikkelingen in afwachting van de procedure rondom het bestemmingsplan nu even stil. In de loop van 2022 zal een en ander weer opgepakt worden.

 

Ontwikkelingen Zandzoom Heiloo, uit de presentatie van Q-teamlid Ron Baltussen

 

Beleidsontwikkeling: de gemeente Heiloo heeft  de opdracht gegeven om de huidige welstandsnota te actualiseren tot een heldere, compacte en bruikbare nota, met een vergelijkbare opzet en structuur als de nieuwe nota’s van de overige BUCH gemeenten. Er ligt intussen een concept.

 

Inhoudsopgave Nota Omgevingskwaliteit Heiloo (concept)

Hoe is het met?

Nieuwbouwwoning, Heiloo

In 2020 komt een plan langs voor de bouw van een nieuwe woning op de hoek van de straat. De bestaande, te slopen woning heeft een duidelijke voor- en achterkant. De nieuwe woning volgt meer de straatzijden en opent zich naar de tuin toe. In het eerste overleg wordt gevraagd wat de mogelijkheden zijn. Het gaat namelijk om een massa waarin de plint en de kap organisch samenvloeien. De commissie vindt dat het om een bijzonder ontwerp gaat, maar dat de nota vraagt om een onderscheid tussen gevel en een kap. Om af te wijken, zal ze overtuigd moeten worden van de kwaliteit. De woning is naar de openbare weg ook nog te gesloten. Hier moet meer openheid komen. In het tweede overleg is het ontwerp gewijzigd. Conform de wens van de eigenaren heeft de woning een kap gekregen. Hiermee voldoet hij meteen ook aan de criteria uit de nota. Voor de openheid is aan de straatkant een groot raam gekomen. Getuige het verhaal van de eigenaar (zie opname hieronder) is hij blij met de opmerking die de commissie hierover heeft gemaakt. Het resultaat is een mooie woning die zich onderscheidt van de omgeving, maar ook kwaliteit toevoegt.

 

Evaluatie en aanbevelingen

Het jaarverslag is al enige tijd geleden gemaakt. Mede door de verkiezingen en de daarop volgende portefeuillewisseling is het tot op heden niet gelukt om een wethoudergesprek te houden over 2021. De coördinator van de ARKH zal na de zomer graag een afspraak maken met de nieuwe wethouders voor een overleg en kennismakingsgesprek met de Adviescommissie.

Commissievergadering via Teams

Overige aanbevelingen door de commissie

De Adviescommissie voor Ruimtelijke Kwaliteit Heiloo doet – vanuit haar ervaringen en inzichten – nog de volgende aanbevelingen:

  • In het kader van de ontwikkelingen in Zandzoom heeft het Q-team intensief overleg gehad met de afdeling BOR daar waar het de inrichting van de openbare ruimte betreft. Het zou een goede zaak zijn om uitgangspunten voor de inrichting van de openbare ruimte in grotere stedenbouwkundige plannen zowel technisch als esthetisch eerder vast te stellen. Dit om de juiste verwachtingen ook een kans te geven.
  • De commissie is uiteraard benieuwd naar de definitieve uitwerking van de nieuwe Nota Omgevingskwaliteit.
  • In het nieuwe gemeentelijke instrumentarium en met name in de omgevingsvisie en het omgevingsplan worden nieuwe kaders, doelen en regels ontwikkeld. Uw commissieleden – onze adviseurs – worden graag betrokken bij de ontwikkeling van deze kaders. We hebben inmiddels ruime ervaring opgedaan bij het ontwikkelen van nieuwe minder gedetailleerde en op maatschappelijke doelen en rendement gebaseerde kaders. Deze knowhow stellen we graag ter beschikking.
  • Vóór de invoeringsdatum van de Omgevingswet zal de gemeenteraad een gemeentelijke adviescommissie moeten instellen. Deze gemeentelijke adviescommissie zal de opvolger worden van de bestaande adviescommissies voor welstand en monumenten. Wij kunnen ons voorstellen dat deze commissie voorlopig min of meer dezelfde taakomschrijving meekrijgt als de voorgaande commissie, ook omdat veel van het huidige beleid ook min of meer beleidsneutraal wordt overgezet. Toch raden wij u aan de inzet op een vroegtijdige en brede advisering verder door te zetten.
  • Bovendien zien wij dat er belangrijke aspecten kunnen meeliften bij de advisering. Een belangrijke factor voor ruimtelijke kwaliteit is de toekomstwaarde. Het belang hiervan zal de komende jaren uiting krijgen in een grotere aandacht voor duurzaamheid, biodiversiteit, klimaatadaptatie, natuur inclusief bouwen, respect voor landschap, water en bodem, en op het sociale vlak toename van de aandacht voor participatie en kansengelijkheid. Het zijn onderwerpen die onze adviseurs zich als specialisten eigen maken om als vanzelfsprekend bij de advisering te betrekken.
  • Er speelt op dit moment veel als het gaat om de verankering van erfgoed in het toekomstige omgevingsbeleid en dit vergt veel van de erfgoedspecialisten bij gemeenten. Onze ervaring is dat er op veel plekken tekort aan capaciteit is. Bovendien is menskracht moeilijk te vinden. Met het Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland proberen we waar het kan binnen bepaalde grenzen ondersteuning te bieden. Laat vooral weten wanneer hulp gewenst is.

Tot slot

Met dit jaarverslag geven we inzicht in de manier waarop de Adviescommissie voor Ruimtelijke Kwaliteit Heiloo aan de hand van de geldende beleidskaders adviseert over goede omgevingskwaliteit binnen uw gemeente. Dit is een doel waar wij ons graag voor inzetten en aan bijdragen. We doen dat zoveel mogelijk in het openbaar en in dialoog met betrokkenen.

De plannen in dit jaarverslag zijn slechts een greep uit de vele uiteenlopende plannen waarover de commissie dit jaar heeft mogen adviseren. Wij nodigen u van harte uit om in 2022 (digitaal) bij ons binnen te lopen en zelf te ervaren hoe boeiend en genuanceerd de advisering over omgevingskwaliteit is.

Colofon

Auteur

Emmy Kanon, coördinator Welstandscommissie Heiloo

Met bijdragen van

Peter de Ruyter, voorzitter Adviescommissie voor Ruimtelijke Kwaliteit Heiloo

Ron Baltussen, architectlid Adviescommissie voor Ruimtelijke Kwaliteit Heiloo

Jef Mühren, directeur MOOI Noord-Holland

Sanne van Zoest, communicatiemedewerker MOOI Noord-Holland

Alkmaar, april 2022

Basisontwerp
Funcke Creatieve Partners

MOOI Noord-Holland adviseurs omgevingskwaliteit
Emmastraat 111
1814 DP Alkmaar
072-520 44 59
info@mooinoord-holland.nl
www.mooinoord-holland.nl
@MOOI_NH

Beeldverantwoording
Moke Architecten, Loek Buter, Emmy Kanon, EWP ingenieurs, MOOI Noord-Holland, Moke Architecten